Galvenie dārzkopju pienākumi septembrī, lai pienācīgi sagatavotu dārzu ziemai

Daudzi dārzkopji nedomā par to, kas notiks ar dārzu ziemā, taču ne par visu daba šajā periodā var parūpēties pati.

Tāpēc pastāstīsim, kas jādara dārzkopjiem septembrī, lai augi un augsne būtu maksimāli sagatavoti ziemai.

Zāliena stādīšana

Septembris ir mēnesis, kad var veikt daudzus dārza darbus. Vietas labiekārtošana un zāliena stādīšana vēl ir iespējama septembrī, vēlams, 1. vai 2. dekādē. Fakts ir tāds, ka šaurlapu zālaugu sēklas, kas veido zālienu maisījumus, rudenī uzdīgst aptuveni 2 nedēļu laikā. Lai zālāja slānis sāktu veidoties, pēc dīgšanas izaugušo zāli vismaz vienu reizi pirms pirmajām nakts salnām jānopļauj.

Septembra naktis nav pietiekami siltas un zāle neaug ātri. Taču, paspējot veikt aprakstītās darbības līdz oktobra beigām, pavasarī dārzu īpašnieks iegūs svaigu un estētiski pievilcīgu zāliena laukumu.

Augļu koku un krūmu apstrāde ar fungicīdu

Nepieredzējuši dārzkopji var šaubīties: kāpēc tērēt laiku un naudu, ja ražas sezona ir beigusies? Pieredzējis dārznieks zina: augustā-septembrī koki un krūmi, kas “atbrīvojušies” no augļiem, sāk veidot pumpurus nākamajam gadam. To zina arī kaitēkļi!

Ja augi rudenī netiek apstrādāti ar fungicīdiem, jaunie pumpuri un pēc tam svaigās lapas jau būs bojātas. Un tad nevajadzētu brīnīties, sakot, no kurienes radās tā infekcija, ja jūs apsmidzinājāt kokus martā. Tāpēc veiciet šo darbu septembrī!

Dekoratīvo ziemciešu iegāde un sakņošana

Parasti septembrī lielveikalos var iegādāties tūju, viršu, buksusu un citu skaistu un nepretenciozu ziemciešu stādus uz pusi lētāk. Līdz nopietnām salnām vēl tālu, un neliels aukstums naktī pat jaunai ziemcietei ar veselīgu sakņu sistēmu nav pārāk bīstamas.

Piemēram, šobrīd ir pieejams milzīgs dažādu sugu un krāsu viršu klāsts. Virši dod priekšroku skābai augsnei un ar micēliju apaugušai apkārtnei – par laimi, tieši septembrī mežā ir viegli savākt svaigu skujkoku kritalu un nedaudz zemes, kas optimāli atbilst skābumam. Kvalitatīva iesakņošanās ir garantēta!

Daudzgadīgo koku un augu apgriešana

Septembrī ir laiks nopļaut ziemcietes līdz zemei un atbrīvoties no nokaltušajām lapām. Šajā laikā laistīšana jāpārtrauc un jāturpina tikai mēslošana, ravēšana un augsnes uzirdināšana.

Lasi vēl: Amerikāniete veica laboratorisku eksperimentu par sabiedriskajās tualetēs esošo roku žāvētāju ietekmi uz cilvēku veselību. Rezultāti šokē!

Septembrī nogrieziet daudzgadīgo augu atmirušās virszemes daļas. Nav vēlams to darīt agrāk, jo rudenī lielākā daļa barības vielu no lapām nonāk saknēs. Mēneša beigās nogrieziet visus ziedu kātiņus, bet centieties nepieskarties pie zemes esošajām lapām.

Dārza zemeņu apstrāde

Augusts-septembris ir piemērots laiks zemeņu krūmu pārstādīšanai un apstrādei (noņemiet sausas un neveselīgas lapas, liekos asnus, kas novājina augu). Ieteicams arī noņemt un sadedzināt veco mulču (sausu zāliena zāli, zāģu skaidas u. c.), jo ziemas laikā tajā var aktivizēties kaitēkļi vai parādīties pelējums. Un tad pavasarī, kad sniegs būs nokusis, atliks tikai uzirdināt augsni ap krūmiem un atkal mulčēt.

Lasi vēl: Brīnumainais mājās gatavotais ābolu etiķis un pareiza tā lietošana

Puķu sīpolu stādīšana

Septembra pirmajā pusē ir laiks stādīt sīpolpuķes, piemēram, muskares, candītuftas, krokusus, sniegpulkstenīšus, bet mēneša otrajā pusē – tulpes, narcises, lilijas, hiacintes. Pirms sīpolpuķu stādīšanas noteikti apstrādājiet tos ar vāju mangāna, fungicīda, karbofosa šķīdumu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment